lymfmassage

Vi utför en särskild massageteknik som ökar transporten av lymfvätska och stimulerar aktiviteten i lymfsystemet.

De grundläggande teknikerna är: strykningar i lymfflödets riktning, pumpning, cirklar, lätta vibrationer och några olika tekniker för att lösgöra hud och bindväv så att fibroser och ärrvävnad minskar. Trycket anpassas efter den enskilde klientens tillstånd.


Lymfsystemet hjälper immunförsvaret att rensa ut slaggprodukter ur kroppen. Ett bra lymfflöde renar bindväven vilket ger starka smidiga muskler och en frisk kropp. Kroppen bildar 2-4 liter lymfvätska/dygn och samma mängd vätska behöver föras bort för att undvika svullnad och viktökning. Lymfsystemet når hela kroppen utom hjärnan som har ett eget system. Ett trögt lymfsystem kan ge upphov till en rad problem som ödem, återkommande förkylningar, fibromyalgi, celluliter, sömnsvårigheter, huvudvärk, migrän, domningar, stelhet, värk och mycket annat. Vad som händer i ett trögt lymfsystem är att både fettceller och vätska blir liggande kvar mellan cellerna istället för att omedelbart föras ut ur kroppen som det ska. Då kan det uppstå inflammatoriska reaktioner, infektioner och bakterietillväxt men även en förtätning av fettceller som växer ihop till fettväv.


Lymfmassage är en mild terapi och används för att förbättra cirkulationen i huden och öka dess elasticitet. Den ökar också transporten av överskottsvätska och slaggprodukter från vävnaden tillbaka till blodbanan. Behandlingen går ut på att skapa en pump- och sugeffekt i vävnaderna. Det sker med strykningar, mjuka grepp och skakningar som hjälper lymfflödet att flyta i rätt riktning. Behandlingen tar ca 80 minuter och upplevs som behaglig och smärtfri. Ibland behöver jag arbeta hårdare på vissa områden, där kan jag använda t.ex. koppar vilket kan kännas lite mer. Du kommer att känna dig lätt i kroppen efter massagen och det är en väldigt lugn och avslappnande behandling.


Lymfmassagen passar alla, men speciellt bra är den för personer med någon svullnad, smärta, domningar eller trötthetssymptom. Lymfmassage brukar även kallas för "bantningsmassage" eftersom vi masserar bort fett och vätska. Den lämpar sig även bra efter operationer för att undvika blockeringar vid ärrbildning och för att påskynda läkningen. Behandlingen är också välgörande efter t.ex. canceroperationer där lymfnoder avlägsnats och man lätt får svullnad. Vid svårare problem är det bra att boka in flera behandlingar med korta mellanrum för att få igång lymfsystemet.